Türkün otomobille imtihanı

Sayı 24: Oto-mobil: Bir Röntgen Denemesi

cogito, çevremizi kuşatan nesneleri, şeyleri, olguları daha dikkatli bir şekilde incelemeye, ayrıntıları büyüteç altına yerleştirmeye bu sayıda da devam ediyor. Bu sayının konusu, tüm yaşamımızı doğrudan etkileyen bir araç: Otomobil.
cogito, modern dünyanın, gündelik yaşamın, şehir hayatının önemli figürlerinden birini, imge, metafor, sembol haline gelmiş olan bir kült nesneyi, otomobili ve buradan hareketle içinden otomobil geçen birçok konuyu, sorunu irdeliyor.
Dosyayı oluşturan yazılar otomobile farklı açılardan bakmamızı ve onu felsefi, sosyolojik, psikolojik, kentbilimsel, göstergebilimsel vb. okumalarla kuşatmamızı sağlıyorlar. Otomobilin cinsel, erotik, pornografik çağrışımları, kadın-erkek ilişkisinin kilit aktörlerinden biri olma durumu, dilsel, söylemsel, söylembilimsel alanda eşine az rastlanır bir çözümleme alanı ortaya çıkarması, argodaki yeri, statü sembolü olma özelliği vb. dosyayı oluşturan yazıların ele aldığı konulardan yalnızca birkaçı.
İlhan Tekeli, Ahmet Kuyaş'la yaptığı söyleşide "Araba Sevdası"ndan, Türkiye'deki otomobil olgusunun tarihsel boyutlarından bahsediyor. Gündüz Vassaf "Otomobilin Kısa Tarihi"ni kaleme alırken, Le Corbusier "Yol: Doğanın Bağrındaki Plastik Araç" adlı yazısıyla teknoloji-doğa ilişkisine farklı bir bakış getiriyor; karayolu, denizyolu, havayolu tanımlarını geliştiriyor. Levent Şentürk, bir tür "Seyyar Manifesto" yazarak yüzyıl başındaki otomobil imgesini aydınlatıyor; mimari-otomobil arasındaki tasarım ilişkilerine değiniyor.
Tarihsel bölümün ardından, otomobili bir görsel malzeme olarak ele alan yazılar geliyor. Mehmet Ergüven, otomobili bir "Çağdaş Kentauros"a benzetiyor ve iki fotoğraftan hareketle otomobil-cinsellik ilişkisini ortaya koyuyor.
Jonathan Raban ve Maryse Pervanchon, otomobili "Benliğin Yansıması", bedenin kutsanması, kadınlar için yeni bir kimlik aracı olarak tarif ediyorlar ve otomobilin çağdaş insan üzerindeki etkilerini inceliyorlar.
Tahsin Yücel, "Otomobil ve İnsanbiçimsellik" adlı yazısında, söylemlerin içinden ilerle yerek, reklam dünyasındaki otomobil imgesini, otomobile yüklenen değerleri çözümlüyor.
Üçüncü bölümde, otomobil toplumsal ve ekonomik yönleriyle inceleniyor. "Türk'ün Otomobille İmtihanı" başlığı altında söyleşen Hulki Aktunç, Haluk Mesçi, Aydın Engin ve Yavuz Erten, devrim otomobilinden, trafik cehenneminden, direksiyon başında bambaşka bir insana dönüşüveren şoförlerden, otomobilli yaşamda ortaya çıkan ruh hallerinden bahsediyorlar. Bu bölümdeki diğer yazılar da, otomobil izleğine kişisel, politik, fütüristik açılardan yaklaşıyorlar.
Bu sayının söyleşi bölümünde son dönemin en popüler teorisyenlerinden biri olan Slavoj Zizek "Sivil Toplum, Fanatizm ve Dijital Gerçeklik" üzerine söz alıyor.
Yeni Perspektifler bölümünde Peter Sloterdijk, Paul Ricoeur, Rainer Rochlitz ve Patrick Crogan'ın metinleri yer alıyor.
Derginin bu sayısında, Gündem/Tartışma bölümünde, Seattle, Washington ve Prag'da ortaya çıkan post-modern direniş hareketleri John Berger, Enis Batur, Komutan Yardımcısı Marcos ve Serge Halimi'nin yorumlarıyla gündeme getiriliyor.

280 s., 16.5X24.5 cm., Güz 2000, ISSN 1300-2880, 5.000.000 TL