Otomotiv dünyasinin en büyük bulusu hangisi?    
 

 

Otomotiv dünyasinin en büyük bulusu hangisi? Ingiltere'deki arastirmaya göre 'klima', güvenlik sistemlerini bile solluyor ...

Teknolojinin en hizli gelistigi sektörlerden biri, hiç kuskusuz otomotivdir. Ilk otomobilin icadindan bu yana 100 yili askin süre geçmesine karsin, otomotiv sektöründe özellikle son 30-40 yilda yasanan teknolojik gelisme, neredeyse otomobilin icadini bile gölgede birakacak boyutlara ulasti.
“Otomotiv teknolojilerindeki bunca gelisme, sürücülerin aklini karistiriyor olsa gerek!” diye düsünen Ingiliz “Channel4” kanali,İnternet sitesi üzerinden bir arastirma düzenleyip insanlara “Sizce otomotivdeki en büyük 100 bulus nedir?” sorusunu sormus.
140 bin kisinin katildigi arastirmanin sonuçlari gerçekten de hayli ilginç. Nitekim sürücü ve yolculari kazalarda korumaya yönelik gelistirilen onca güvenlik unsuru, yakit tasarrufu ve güç saglayin dizel motorlar, dünyanin kurtaricisi olabilecek çevreci teknolojiler ve ötesi, “klima” kadar olamamis.
Klima, arastirmaya katilanlarca otomotiv dünyasinin en büyük bulusu seçilmis. Listede ilginç siralama
Yazin aksine, tam da kis mevsiminde yapilan arastirmadan böyle bir sonuç çikmasi, muhtemelen otomotivcileri bile sasirtmistir. Ancak daha da sasirtici bir baska bulus var ki, klimanin hemen ardindan ikinci siraya yarlesmis. O da “kedi gözü” olarak bildigimiz, yollarda genel olarak seritleri ve yol kenarindaki bariyerleri belli eden fosforlu küçük parçaciklar...
Gerçekten de güvenlik için gelistirilmis, neredeyse 30 yildir evrimler geçirerek bugün pek çok sürücü için vazgeçilmez ilan edilmis buluslarin hiç mi adi geçmiyor. Geçiyor elbet. Ilk piyasaya çiktigi 1978 yilindan bu yana 150 milyon adetten fazla üretilen ABS fren sistemi, listeye üçüncü siradan girmis. Emniyet kemeri 11. sirada, hava yastiklari 14, disk frenler 22,  patlasa da giden lastikler 26, tamponlar 42, araçlarin virajlardaki kurtaricisi ESP 74, yaya dostu kaput sistemi ise 99. sirada yer bulmus.

 
       
 

Klimayi bu kadar yücelten sürücülerin, diger konfor elemanlarini ne kadar önemsedigi ise ayri bir ilginçlik abidesi. Yön gösterici uydu destekli navigasyon sistemi 10. sirada karsimiza çikarken, merkezi kilitleme 15, oto radyosu 28, otomatik vites 40, havali direksiyon 46, elektrikli camlar 50, park sensörü 62 ve elektrikli ayarlanabilir koltuklar 81. sirada bulunuyor. Temel unsurlar önemsiz!
Tüm bunlara karsilik, bir otomobili olusturan unsurlar, arastirmaya katilanlar tarafindan pek de önemsenmemis görünüyor. Tipki çevreci teknolojiler gibi.
Örnegin elektrik ve benzinli motorlarla çalisan çevreci “ hibrid ” teknolojisi, 59. sirada dolasirken, yakit enjeksiyon sistemi 4, dizel motorlar 7, buna karsilik dizel motorlari daha evreci yapan partikül filtresi 76 ve katalitik konvertör de 20. önemli bulus olarak kabul edilmis.
Ve “olmazsa olmaz” unsurlarin önem sirasi... Amortisör 17, direksiyon 21, silecek 25, kolay vites degistirmeyi borçlu oldugumuz senkromeç 32, geri vites lambasi 84, korna 97. sirada. Üstelik siralamada far yerine sadece “xenon farlar” bulunuyor. Sanki otomobiller, bunlar olmadan bir ise yararmis gibi...

Levent Köprülü MİLLİYET